Evo, da s vama podijelim svoj trud. Vozim ford pumu koju sam nabavil nakon nekoliko godina proučavanja i planiranja. To je izniman sportski auto koji se može natočit i održavati, i k tom je oldschool. Ima relativno veliki usisni motor (danas to izumire), struja je jednostavna u njemu (nema CAN-busa i sličnih sr_nja) i nema nikakve elektronike osim ABS-a i vrlo jednostavnog traction controla koji radi do 20-ak km/h.

Tu je još na zoll-tablicama prije rege kod nas; uvezel sam ga iz Njemačke u drugom mjesecu ove godine.
Ovak izgleda od iza....

Nakon kaj je limar sredil rubove blatobrana (to je boljka pume) i ostale sitnice i polakiral cijeli auto, na redu je bilo najbitnije: muzika u autu!
Auti je ionak bil raskopan pa sam ga izdampal po vratima, bočnim stranicama i podu. Krov bude pričekal ljeto kad mi bude baš jako dosadno i kad bude dovoljno vruće da mi se ne da radit niš drugo...
Koristil sam STP

Puma ima koncepcijski jako dobro postavljenu muziku, ali izvedba je u nekim detaljima famozna, ali u drugim presmiješna. Dakle, kako se radi o malom coupéu s dva sjedala, straga u bočnim stranicama su kutije obujma 20-ak litara u koje su ugrađeni ovali 5x7". Prednji zvučnici su nestandardni, promjera 150 mm. Sve je spojeno na standardni headunit forda CD6000 koji zapravo nije uopće loš. No, u konkretnom je slučaju već star (auto je 12 godina star) pa se tu i tamo pomuči sa zaprženim CD-om, a i nema izlaz za pojačalo. Zato je pala odluka da ga zamijenim. U focusu sam imal alpine CDA-7893 s korekcijom vremena i bil je jako dobar, ali na njega se nije dal spojiti iPod pa sam odustal i od njega i izbor je pal na CDA-117Ri. Dobil sam JAKO dobru cijenu u Ronisu u Heinzelovoj (prodavač Ivan) pa preporučam. Od preporučene prodajne cijene mi je spustil za red veličine PDV-a za solarno plaćanje...
No, da se vratimo na zvučnike. U focusu sam imal DLS UP6a koji su se pokazali sjajno i ostavil sam ih za pumu. Puma ima manji gepek pa nisam htel raditi kutiju za sub (imal sam ju u fokiju isplastičarenu da popuni rupu sa strane) nego sam se okrenul kutijama u boku. Ideja je bila da u njih ubacim veće elipse; na njuškalu se ko naručeno pojavil par DLS1070-ki i to je bilo to!
Konačno, u fokiju mi je sistem tjeralo DLS A5 big three pojačalo koje je super, ali je ogromno (fizički veliko) pa sam odustal od njega, jer bi zauzelo pol gepeka. Zato sam nabavil ono kaj sam nekad imal: rockford fosgate 400 a4; malo i kompaktno, samo 4x50 W deklarirano, ali u praksi može jako puno i jako dobro. Old school pojačalo koje mekano i toplo svira i ima dovoljno snage.
Toliko o koncipiranju sustava, zasad