Bad cluster-i na hard disku i nakon 2 formatiranja.... Nisam radio sam, nego kolega koji se u to razumije

Pošto se ja ne razumijem baš dobro u računalne konfiguracije, a i laptope ne pratim odavno, treba mi pomoć...
Dakle, gore navedeni me služio više nego dobro 8 godina, usprkos u zadnje vrijeme nikakvoj bateriji i malo mjesta na hardu...
Međutim nakon, pred neko vrijeme, svježe instaliranih XP-a, stvarno je u pogledu brzine rada radio čuda s obzirom na datum proizvodnje.... Dakle, treba mi laptop za nekakvu normalnu uporabu, multimedija me ne interesira pretjerano, čak ni nekakvo igranje, osim možda ponekad, ali ne neke čudo jedno zahtjevne nove igre... Tek toliko da može zavrtiti nešto ozbiljnije.... Uglavnom mi treba za posao, dakle razni dokumenti, starije nezahtjevnije verzije Photoshopa ili AutoCad-a... Ne patim od novotarija... Uglavnom zamjena za jeftinije stolno računalo, pošto nemam pretjerano puno mjesta....
Ponavljam, bio sam oduševljen IBM-om i očekujem da mi i "novi" potraje neko vrijeme... Ne sad 10 godina, ali i da ne crkne nakon 2 godine, jer nemam u planu tako skoro kupovati novog....
Operativni sustav poželjan naravno.... Pripadam oldschool generaciji

Slušam prijedloge (bolje one bliže3 kkn) i hvala unaprijed