Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post Reply
klokan
Newbie
Newbie
Posts: 20
Joined: Wed May 02, 2007 3:03 pm
Contact:

Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by klokan »

Seat Leon FR (2007) je u pitanju, ima onaj tvornički radio...

E sad, budući da imam tvornički i bluetooth i USB i kontrole na volanu i sve, ne bih mijenjao HU ako je ikako moguće (a i pogotovo stoga što mi za neki koliko-toliko pristojni 2din HU treba 4.000 kn a toliko ne dam jer mi se onda cifra penje na 6-7 tisuća a za te pare radije uredim terasu nego da ih stavim u zvuk u autu).

U Autosoundu su mi preporučili zamjenu zvučnika u svim vratima (i prednjim i zadnjim), stavili bi neke Hertzove sisteme za 600-njak kn (znači 1.200 sve skupa plus instalacija), kažu da je to vrh vrhova a da ide na taj HU. Malo bi dampirali oko zvučnika u vratima i to je to. E sad, ako ne budem zadovoljan, povadili bi to van i stavili pojačalo i bolje zvučnike. No problem je što HU nema line out (da ima, već bih se odavno odlučio za tu varijantu) pa bi trebalo uzeti pojačalo koje ima high input ulaze a tu već mislim da puno gubim na kvaliteti zvuka jer ne mogu u potpunosti isključiti HU iz priče tj. njegovo ojadno pojačalce.

Stoga me zanimaju savjeti. U pretprošlom autu sam imao Pioneerov HU, Audison SRx4, Focal Polyglass 165 naprijed i Focalovu 33-jku iza (sub), to je sviralo mrak međutim strah me da će ti Hertzi na tvorničkom HU imati osam klasa lošiji zvuk od toga.

Što da radim?

Ima li uopće smisla u situaciji kad ne mogu eliminirati HU stavljati pojačalo, ili nema? Ako bih pak stavio pojačalo onda bih mogao i neke zvučnike kvalitetnije staviti (ovi Hertzovi su mislim DSK 165).

Zanima me samo i isključivo kvaliteta zvuka, nikakvo "nabijanje", no eto osuđen sam na tvornički HU i tu je cijeli problem i upitnost investicije. Probao sam isključiti zvučnike u zadnjim vratima i ostaviti samo naprijed, em što mi je tako "prazno" (fali mi punoće slike od iza) em što iza imam dijete koje jako volim i ne želim da ono ostane bez svojih dječjih pjesama kad se negdje zajedno vozimo. Znači mijenja se sve u kompletu.

Sutra ujutro imam "termin" :) pa bih do tada vrlo cijenio odgovore... Hvala!
User avatar
davor-ri
Registered User
Registered User
Posts: 10346
Joined: Fri Mar 10, 2006 7:11 pm
Location: Rijeka

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by davor-ri »

dsk je meni ok radio na hu...ali visokotonac je slabija karika....ali doduše ja sam slušao na aftermaret hu-u...ne znam koliko baš snage imaju ti tvornički hui...a da uzmeš normalan aftermarket hu i plastiku koja pretvara 2din u 1?? zašto ti hu mora biti 2 din??
PB: 152,9dB     
Državni prvak: Street B 2012
Team Broken Windshield
http://www.akomisalj.hr/board/index.php/
Old School Fool
Registered User
Registered User
Posts: 2770
Joined: Tue Sep 05, 2006 2:32 pm
Location: Čazma - Zagreb
Contact:

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by Old School Fool »

Da, upravo sam to htio pitati... razlika je kozmeticke prirode, ali i financijske - a 1DIN uredaja imas daleko vise i daleko boljih za daleko prihvatljivije pare... Ja bih na tvome mjestu ozbiljno razmislio o toj opciji.
klokan
Newbie
Newbie
Posts: 20
Joined: Wed May 02, 2007 3:03 pm
Contact:

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by klokan »

Em zato što izgleda odvratno (iovako je ružno s ovim radiom, a kak neće bit s gomilom sive plastike i jednim maleckim 1DIN uređajem), em zato što onda moram stalno maskicu skidat i vadit van da mi neki narkić ne bi zbog parsto kuna razbio auto.

Evo kako izgleda originalni radio: http://www.babez.de/seat/leonfr/pic03.jpg i sad si tu zamislite 1DIN uređaj...

Osim toga, imam USB, bluetooth s kontrolama na volanu, teško bih sve to upogonio s nekim novim HU-om. A auto je relativno novi (još nema ni 2 godine), relativno kompliciran (TFSI, DSG i to) pa bih pokušao što manje kopati... Znam, znam, je*ao bih se da mi ne uđe :) ali pokušavam eto najbolje što znam učinit zvuk koliko toliko pristojnim, ovo što je sad unutra je zaista očaj. Zato i tražim savjete...
Joke
Registered User
Registered User
Posts: 2062
Joined: Tue Jan 29, 2008 11:19 am
Location: Zagreb

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by Joke »

Ja mislim da ti neki sistemi od ispod 1000kn neće puno bolje svirat od tvorničkih.... probaj za početak samo dampirat vrata i ja mislim da bi trebal dosta bolje svirat... pojačalo od tog radia je vjerujem katastrofa.... zadnja stvar koju bi ja mijenjo jesu sistemi, da se spoje na neko neloše pojačalo i dampiraju vrata mislim da bi ok svirali.... eventualno visokotonce zamjenit...
Image
2XSWR1021+ SPL DYN D8S=152,0db

Prodajem 2 komada SPL DYN SPL-300D1A 600€
Fia
Registered User
Registered User
Posts: 529
Joined: Mon May 26, 2008 12:48 am
Location: Split

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by Fia »

ruku na srce taj seriski HU po meni ionako izgleda jako lose i pre jeftina izgleda ta plastika...
al to je samo moje misljenje...

ja se isto lomim oko te ideje 2din ili 1din...
2 din puno bolje izgleda al duplo vise i kosta....
mene zanima SQ.. i tio bi najrade 2din al pari mi se da cu nakraju i ja zavrsit da 1din radiu kad budem slagao sljdeci sitem za koji vec kupim komonente...
Last edited by Fia on Thu Aug 13, 2009 10:03 pm, edited 1 time in total.
User avatar
acey
Registered user
Registered user
Posts: 939
Joined: Sun Jul 23, 2006 12:34 pm
Location: Karlovac

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by acey »

klokan wrote:Em zato što izgleda odvratno (iovako je ružno s ovim radiom, a kak neće bit s gomilom sive plastike i jednim maleckim 1DIN uređajem), em zato što onda moram stalno maskicu skidat i vadit van da mi neki narkić ne bi zbog parsto kuna razbio auto.


Ma tako sam isto i ja bio misljenja kad sam prosle godine bio uzeo auto. Prolazili mi tako dani gdje sam se sve vise sebi cudio kako vise mogu podnositi tako odvratno losi sound..... I nije valjda proslo ni nepunih mjesec dana kad sam bio po****io i iscupao OEM HU, nabavio origigi adapter koji 2din ispravlja na 1din (prije toga sam kemijao sa adapterima iz D. Zvuka i sl gdje mi je sve skripalo i nikako da mi sve sjedne a i boja nije bila cak ista nijansa a spi***o novaca da sam odmah mogao kupiti original). Ma cim sam spojio aftermarket HU ovi origigi zvucnici i cijela zvucna slika instantno živnuli, totalno druga prica, nemjerljivo u odnosu na OEM rjesenje. I da, u pocetku mi je sve to malo vizualno cudno bilo no jako brzo sam se navikao na novi prizor i naravno sad mi je sad cak i ljepse/bolje/profinjenije. Opet ne tvrdim da bi tako bilo da je u pitanju neki enty HU od 50eur... Uostalom u moru ponude šta 1din ili 2din siguran sam da ces pronaci neki koji ce ti se savrseno uklopiti a ovu masku/adapter u šta ti HU ulazi lako dadeš nekome da ti ju prefarba u identicnu boju koja ti je na konzoli. I za kraj da ti jos jednom porucim da ti je to sve stvar navike kako ti kokpit izgleda i da ces se vrlo brzo naviknuti na novi izgled a o promjeni zvucne kulise (kao i ostalim drugim mogucnostima) da i ne pricam. Na tebi je da odlucis.

klokan wrote:Osim toga, imam USB, bluetooth s kontrolama na volanu, teško bih sve to upogonio s nekim novim HU-om. A auto je relativno novi (još nema ni 2 godine), relativno kompliciran (TFSI, DSG i to) pa bih pokušao što manje kopati...


A cuj naravno da ako kupis Hu od 200-300kn da neces skoro nista od gorenavedenog imati :) no danas ti BT/komande na volanu uopce nisu neki SF niti su pretjerano preskupi. Imas modele koji sve to imaju integrirano u protivnom dokupljujes raznorazne module/dodatke koji ti to omogucuju.

klokan wrote: Znam, znam, je*ao bih se da mi ne uđe :) ali pokušavam eto najbolje što znam učinit zvuk koliko toliko pristojnim, ovo što je sad unutra je zaista očaj. Zato i tražim savjete...


Nazalost moram ti reci da si upravo sam sebi dao odgovor na gornje pitanje.
Image
mrvica
Registered User
Registered User
Posts: 309
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:53 am
Location: Zagreb

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by mrvica »

Jedno znam, ti doticni hertz su UZAS!! imam ih slucajno u autu i katastrofa su,nis ne valjaju,spojeni su na pioneera i vrata su mi komplet dampirana,zvucnik je doslovno katastrofa... Ako si naviknut na focal poly (koji za te novce jako lijepo i toplo sviraju),u hertzu ces se razocarati...
User avatar
mitja_rs
Registered User
Registered User
Posts: 1211
Joined: Sun Feb 26, 2006 10:49 am
Location: slovenija, ljubljana

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by mitja_rs »

samo za info... u leona mogu stat spreda neke 20cm sistemi ;) damping u sprednja vrata obavezno... zadnje pusti original... i jedno 4 kanal pojačalo sa hi inputom i to je to... a i woofer na zaboravi... ;)

lp
Venom
Registered user
Registered user
Posts: 845
Joined: Sun Jul 26, 2009 11:38 am
Location: Šibenik

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by Venom »

1. Promini hu, bez njega šta god stavija biti će bacanje love, a neće ti pasati. 2din imaš pioneer i alpine, skroz ok cca 2000kn a ako oćeš skuplje imaš multimediu cca4000kn, nećeš faliti.
2. Zvučnike ne ispod 1500kn uz dampirana vrata, budeš li štedija biti će ti ža kasnije...
3. Pojačalo, ako želiš kvalitetan zvuk bez gubljenja bassa kad glasnije slušaš uz kvalitetno naštelavanje, znaš i sam kako je jer si ga već ima.
4. Sub ako ti fali niskih tonova, po meni sub služi za nadoknadi područje u koje nemogu ući sistemci a ne za izbijanje prozora.

Promisli malo šta oćeš u budućnosti da se ne zaletiš, viruj to nix dobro.
lancia fulvia
Registered User
Registered User
Posts: 587
Joined: Mon Nov 24, 2008 10:50 am
Location: zadar-zagreb

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by lancia fulvia »

nabrij original pojačalo,promini pojačalo u njemu, izvuci izlaze za rca i eto imaš original radio nabildan!!!!!
DB TEAM DESTROYER
Alex1
Registered User
Registered User
Posts: 2002
Joined: Tue May 29, 2007 10:11 pm
Location: Klanjec

Odg: Savjet u vezi sounda s tvorničkim HU

Post by Alex1 »

fino do speed devila on ce ti izvadit izlaze za rca ako neznaš sam, tak sam ja na svome blaupunktu... i imaš sve, možda bi se dao nabrijati taj HU ali uz dosta truda!
Post Reply

Return to “Sound Quality”