Pioneer PD-D6-J

Post Reply
S@ki
Registered User
Registered User
Posts: 3114
Joined: Fri Feb 10, 2006 1:45 am
Location: Zagreb
Contact:

Pioneer PD-D6-J

Post by S@ki »

PIONEER PD-D6-J

POVRATNIK U STARO DRUŠTVO

Image




Tvrtku Pioneer ne treba posebno predstavljati. Zahvaljujući svojem širokom programu kućne i auto konzumne, te pro/dj elektronike kompanija je stekla štovatelje širom svijeta.U zadnjih nekoliko godina Pioneer je postao sinonim za vrhunsku koncepciju plasma ekrana. Njegovi video uratci dobivaju nagrade širom svijeta. No, kada se ta ista kompanija odluči za proizvodnju ambicioznih stereo uradaka to može značiti samo dvije stvari, a to su : da postoje golema financijska sredstva pa se stečeni kapital može bez straha na nešto potrošiti ili da kompanija nije rekla svoju posljednju riječ u stereo segmentu. No,krenimo redom.




Dizajnerski balans

Prije nego krenemo u opis uređaja, da se malo podsjetimo na njegovog prethodnika.

Negdje sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća kompanija Pioneer je na tržište lansirala model cd reporoduktora pod nazivom PD-S06.Posebnost tog modela bila je u tome što je on svojom vanjštinom i ustrojem odskakao od takmaca u svojoj cjenovnoj klasi. Model cd playera PD-S06 bio je zlatne/šampanj boje, kućište je bilo duboko, visoko, dobro dampirano, a ladica za diskove je izlazila van zajedno s transportnim mehanizmom,taj sklop se zvao Stable Platter..Vrlo robustan reproduktor. Več tada su u Pioneeru koristili LEGATO D/A sklopove koji su donosili odlične sonićne rezultate,a također i dobre kritike uređajima na testovima širom svijeta.

No, da se vratimo u sadašnjost. Model PD-D6-J SACD/CD reproduktora svojom vanjštinom odskače od ostalih uradaka iz Pioneerove game. Kućište samog uređaja je čvrsto i kompaktno. Prednji panel je izrađen od brušenog aluminijuma i kao takav odaje dojam konstrukorske serioznosti. Na prednjem panelu dominiraju tri stvari:prva stvar je maleni ali zato pregledni predočnik; druga stvar je veoma dugačka ladica za umetanje diskova, a treća stvar je prekidač za paljenje/gašenje unutar kojeg je centrirana plava led lampica. Na stražnjem panelu se nalaze najnužniji priključci, a to su : analogni stereo izlaz, digitalni koax i optički izlaz te kontrolni priključak za povezivanje s ostalim Pioneer komponentama. Unutrašnja arhitektura građena je oko provjerenih 192kHz/24bit Twin Burr/Brown D/A pretvarača podržanih od zadnje generacije Legato Link Conversion PRO sklopa. Taj sklop omogućuje linearnu i dinamičku reprodukciju kroz čitav frekventni spektar. Za kvalitetnu reprodukciju dvokanalnog SACD formata brine se posebno dizajniran DSD jednostruki čip.DSD single-chip dekodiranje funkcionira tako da se smanjuje put signala u digitalnom sklopu, što kreira vrhunski zvuk bez šuma.Stabilni kristalni oscilatorski sklop s niskom razinom smetnji osigurava vrhunsku reprodukciju zvuka kroz čitav tonski spektar. Dvokanalni SACD reproduktor PD-D6-J također ima ugađanje AIR Studios koje se dosada koristilo samo u top modelima Pioneer surround receivera.Ovaj dvokanalaš je kompatibilan s MP3 i WMA audioformatima.

Dimenzije ovog novajlije su : 420x100x340mm, dok je masa uređaja 4,5kg.

Uređaj je isporučiv u anracitno crnoj boji te kao takav je pravo dizajnersko osvježenje na tržištu audio elektronike.Priloženi daljinski upravljač je izrađen od tanke crne plastike i kao takav djeluje elegantno.Na njemu su uredno posložene sve bitne funkcijske tipke potrebne za rad playera. Prije same uporabe daljinca, potrebno je povući tanku plastičnu foliju koja služi samo za prekrivanje baterije.



Glazbeni izričaj


Kako je uređaj stigao na test potpuno nov, po navodima ovlaštenog uvoznika još nije našao mjesto na policama trgovine, trebao je proći torturu zvanu višesatno usviravanje.

Višednevno slušanje je pokazalo da su dizajnerske odluke bile itekako opravdane.Ovdje se radi o uređaju koji u svojoj klasi pokazuje velike ambicije u reprodukciji CD/SACD formata. Pioneer PD-D6-J se ne libi pokazati od kakvog je produkcijskog materijala sazdana snimka, to značajno dolazi do izražaja kod promišljenih uradaka poput dvostruke kompilacije POP/BLUES/ROCK/SOUL HDCD zapisa u izdanju Atlantic Recordsa povodom 50-godišnjice njihova postojanja. Prezentacija ljudskog glasa u korelaciji s pratećim instrumentom pokazuje raskoš teksture glazbenog dijela-Norah Jones –Come away with me(Blue Note,SACD).Kod kompleksnijih materijala primjetna je odlična separacija i smještaj izvođača, a posebna pohvala ide na račun timbralnog i prostornog prikaza zahtjevnih instrumenata kao što su crkvene orgulje-Virgil Fox-Encores-Bach,Widor,Purcell,Handel(Living Stereo,SACD).U ovom cjenovnom razredu prvi puta se mogu razaznati stvarne razlike između CD i SACD snimaka.Ovaj uređaj posjeduje mogućnost zasebnog čitanja CD zapisa, a zasebno SACD zapis sa istog diska. U međusobnoj komparaciji, SACD ima prednost koja se očituje u vidu bolje kontrole u ekstremima, nešto veće doze energije i lakoće prezentacije dubine stereo slike.Na sve to treba dodati začin u obliku funkcije PURE AUDIO čijim se uključenjem dobiva na prozračnosti i makrodinamičkim detaljima bez obzira da li je u ladici CD ili SACD naslov.



Zaključak

Več dugo se nije desilo da jedna kompanija čiji su glavni tržišni aduti vezani za HT i car audio domenu posegne u dvokanalni audio program čije su se proizvodne konture jedva nazirale u cjelokupnom programu.Pomno planiranje dizajna i njegova realizacija u ovom se uređaju pokazalo kao pun pogodak u zadanom cjenovnom razredu. Imajući u vidu da za zadani iznos ovaj reproduktor jednakovrijedno može odsvirati CD i SACD formate, a da pritom njegovo slušanje nije naporno te ni na koji način neće slušatelja opterećivati pojedinim nedostacima ili manjkavostima, potencijalnom kupcu može biti dobar oslonac oko kojeg se može graditi više nego solidan sustav.

Image

Image

Image

MODEL Pioneer PD-D6-J

TIP CD/SACD Player

SPECIFIKACIJE

Twin D/A Konvereter (192kHz/24bit)

Legato Link Conversion Pro

CD Audio :Frekventni raspon 4Hz-20kHz

CD Audio:Sampling Frekvencija 44kHz

SACD: Frekventni raspon 4Hz-50kHz

SACD: Sampling Frekvencija 2.8224 MHz

Digitalni izlaz : 1xKoax, 1xOptički

Dimenzije : 420x100x340mm

Masa : 4.5 kg

INFO: HELIKOP (01) 2314-555

http://www.pioneer-eur.com

Cijena : 2580 KN



Darac
Last edited by kill on Sun Mar 11, 2007 1:46 pm, edited 1 time in total.
The quieter you become the more you are able to hear
User avatar
Darac
Registered User
Registered User
Posts: 3063
Joined: Fri Mar 03, 2006 3:09 pm
Location: Zagreb-Zapruđe

Pioneer PD-D6-J

Post by Darac »

Napomena autora : prikazani zlatni model je PD-S06 koji je prethodio današnjem modelu.
Ribbon speakers&subwoofers-Nothing else since "77" www.vmpseurope.com
Glavni kum svih audiofila
grimreaper
Registered User
Registered User
Posts: 1544
Joined: Mon Feb 13, 2006 10:22 am
Location: Karlovac

Pioneer PD-D6-J

Post by grimreaper »

Darac, koliko je ovaj pioneer ozbiljan konkurent ostalim predstavnicima tog razreda?
Tko rano rani, sam u nju upada
User avatar
Darac
Registered User
Registered User
Posts: 3063
Joined: Fri Mar 03, 2006 3:09 pm
Location: Zagreb-Zapruđe

Pioneer PD-D6-J

Post by Darac »

Neznam točno kakva je konkurencija u tom razredu,no to je player s ogromnim potencijalom.
Ribbon speakers&subwoofers-Nothing else since "77" www.vmpseurope.com
Glavni kum svih audiofila
grimreaper
Registered User
Registered User
Posts: 1544
Joined: Mon Feb 13, 2006 10:22 am
Location: Karlovac

Pioneer PD-D6-J

Post by grimreaper »

Nisi slusao nista u tom cjenovnom rangu? Bilo bi zanimljivo usporedit ga sa Sony-evim SCD playerima...
Tko rano rani, sam u nju upada
User avatar
Darac
Registered User
Registered User
Posts: 3063
Joined: Fri Mar 03, 2006 3:09 pm
Location: Zagreb-Zapruđe

Pioneer PD-D6-J

Post by Darac »

Teško je nešto naći u tom cjenovnom rangu.Znam za Sonya, no do njega je teško doci zbog neobicne politike uvoznika.Ovaj Pionerac ima strašan SACD u sebi.
Ribbon speakers&subwoofers-Nothing else since "77" www.vmpseurope.com
Glavni kum svih audiofila
Post Reply

Return to “Recenzije uređaja”