Reply to topic  [ 1 post ] 
Marantz SA-KI Pearl SACD  
Author Message
Registered User
Registered User
User avatar

Joined: Fri Mar 03, 2006 3:09 pm
Posts: 3063
Location: Zagreb-Zapruđe
Marantz SA-KI Pearl SACD

Marantz je već dugo poznat po svojoj visokoj kvaliteti, kako za masovno tržište, tako i za ultra-visoku klasu proizvoda. Njegove linije proizvoda već duže vrijeme imaju ugled koji preferira stavljanje kvalitete zvuka iznad svega. Poseban dodatak liniji proizvoda, i to referentnoj, je serija Pearl. Serija Pearl sastoji se od stereo integriranog pojačala i SACD reproduktora. Ona je nastala kao plod 30-godišnje posvećenosti radu - tuniranju uređaja Kena Ishiwate.


Image

Uploaded with ImageShack.us


Tehnički sektor
SA-KI Pearl SACD reproduktor smješten je između modela SA-15S2 i SA-11S2.

Po svojoj vanjštini je identičan navedenim modelima, osim po finišu - boji tzv. Crnom Biseru (Pearl). Oku ugodna vanjština ima završetak u obliku diskretnog plavog pozadinskog osvjetljenja.

Pokrov same jedinice se sastoji od 5mm debelog čvrstog aluminija. Kućište playera ima tzv. dvostruko dno sazdano od više slojeva bakra i ploča. Na taj način se smanjuju smetnje na najmanju moguću razinu. Ono što fascinira je upotreba rigidnog transportnog mehanizma SACDM-10 XYRON koji precizno radi sa SACD diskovima, doduše samo u stereo varijanti, ali također jednako dobro i sa klasičnim formatima poput CD, CD-R/RW .
Njega prati dekoder MT 1389EE, a za D/A pretvorbu zadužen je Multi-bit Delta Sigma pretvarač koji je nešto drugačije tuniran u odnosu na isto sklopovlje u SA-15S2, kao i digitalni filter Cirrus Logic CS4398.

Za neupućene Cirrus Logic sklopovi datiraju još iz vremena kada je Marantz zajedno sa Philipsom razvijao CD reproduktore, negdje sa početka tzv. ere digitalnih audio uređaja. U tom smislu je Ishiwata nastavio tradiciju korištenja navedenih sklopova.

Naravno, ovdje je također neizostavno HDAM-SA2 sklopovlje koje je u neku ruku proslavilo Marantzove inžinjere.

Marantz SA-KI Pearl ima mogućnost da se u radu ponaša kao zasebni D/A konverter. Naime, implementirana opcija digitalno optičkog ulaza daje mi mogućnost da na SA-KI Pearl spojim kakav audio-server ili multimedijalni audio uređaj. Bilo bi nepravedno ne spomenuti da SA-KI Pearl može poslužiti kao zasebni transport, ali samo za CD varijantu. Digitalni koaksijalni i optički audio izlazi otvaraju mi nove mogućnosti.


[img width=800 height=532]http://img684.imageshack.us/img684/8694/marantzsakipearl4.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us


Mogućnosti
Svaki uređaj ovakve vrste zahtijeva određen period usviravanja. Ono je samo po sebi izuzetno važno zbog postizanja optimalnih radnih učinaka(radna temperatura, brzina prolaska signala) pojedinih ugradbenih elemenata kao što su kondenzatori, operacijska pojačala i D/A sklopovi.

Meni to, kao iskusnom korisniku, nije bilo teško odraditi. No potencijalnom kupcu konzumentu trebat će malo više strpljenja oko toga, jer se ovdje radi o audio napravi više klase koja zahtijeva određenu dozu strpljena.

Strpljenje uvijek donosi dobre plodove. Plodovi poput lake prezentacije pitkog jazza Diane Krall ostavljaju slušatelja bez daha. Vjerojatno razlog tomu leži u činjenici da zadnja generacija digitalnih uređaja  kojoj  pripada SA-KI Pearl ne boluje više od nedostatka tečnosti, digitalne iskričavosti (oštar prizvuk na prelasku iz srednjetonskog u visokotonsko područje), kao i nedostatka koherentnosti glazbene cjeline. Dobar dio rješenja navedenih problema se nalazi u sklopovima pod oznakom Filter1 i Filter2. Sklop sa oznakom Filter1 je tvornički optimiziran za rad kod uključenja playera. Zvuk sa Fil1 je tečan, bogat tonskim bojama, involvirajući te se mogu osjetiti emocije autora koje su prenešene na glazbeno djelo.


Zvukovlje sa Fil2 je skoro pa identično kao i kod Fil1 uz određene restrikcije vezane uz zadnju karakteristiku (emocije autora glazbenog djela).  Sve ovo navedeno vezano je za klasični CD zapis.

Za razliku od CD zapisa, SACD zapis nudi neke druge karakteristike. Tako iznašanje kompleksnih materijala poput djela klasične glazbe (Symphony No.9, Berliner Philharmoniker- Deutsche Gramophon) je tonalno uravnotežen, bogat detaljima s iznimno dobrom rekreacijom dinamičkih promjena. Korištenjem Filtera1 zvuk je tonalno uravnotežen, tamna  pozadina pozornice je dobro izražena, dok je prelazak sa tihih na glasne pasaže malo povučen. Filter2 nudi nešto malo izmjenjeniju zvučnu sliku. Zapravo, promjene su prisutne u pozitivnom smislu glede izraženijeg pomaka kod prelaska iz tihih pasaža u glasne, dinamika ima prepoznatljive vrhove (dinamyc peak) kao i nešto bogatija tonalna paleta koja podsjeća na bogatstvo duginih boja nakon kiše. Kada malo bolje razmislim, sve navedene karakteristike nose potpis Kena Ishiwate, zapravo njegov doživljaj glazbe . Implementirane opcije sa filterima korisniku daju mogućnost da na neki način prilagodi zvuk svojoj osobnosti, nešto poput tzv. custom made options.


Možda će se nekome ovaj postupak djelovati poput kakve hereze, no nisam mogao odoljeti a da ne isprobam sklop za slušalice koji se nalazi na prednjem djelu playera. Kod gro uređaja takav sklop ima samo informativni karakter, dok je kod Marantza to ipak nešto više.

Zvuk ima cijevni prizvuk, bass je zaobljen i bogat, dok je ostatak spektra neobično fluidan. Kombinacija sa Ultrasone slušalicama pokazala se kao pun pogodak.


Marantz SA-KI Pearl nedvojbeno je svirač visokih dometa, kako u CD formatu tako i u SACD formatu. Njegova prisutnost u bilo kojem kvalitetnijem audio sustavu oplemeniti će mogućnosti tog audio sustava.

Uparivanjem s integriranim pojačalom iz istoimene serije (PM-KI Pearl), te spajanjem sa mrežnim audio reproduktorom (NA 7004) na digitalne priključke višestruka sonična zabava je zajamčena.

Image

Uploaded with ImageShack.us


Tako to vidi i osluškuje....


Tehnička specifikacija
Tip uređaja: CD/SACD Player

Broj diskova : 1

Reprodukcija: CD/CD-R/CD-RW/SA-CD/WMA/MP3/AAC

DAC: CS4398

Frekventni raspon(SACD): 2Hz-50kHz

Frekventni raspon(CDDA): 2Hz-20kHz

Izlazni priključci: 2xRCA, 1xTOSLINK, 1 xSPDIF

Ulazni priključak: 1x DIGITAL OPTICAL

Dimenzije(ŠxVxD): 440 x 419 x 127mm

Masa: 14.5 kg

INFO: www.marantz.hr

Cijena: 18.999 kn

_________________
Ribbon speakers&subwoofers-Nothing else since "77" www.vmpseurope.com
Glavni kum svih audiofila


Wed Mar 02, 2011 8:32 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 1 post ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software